dimecres, de juliol 13, 2005

Avui entrevistem a... Carles Llebot


Carles Llebot
Font: Carles Llebot



Sense cap mena de dubte, la millor foto de totes les que ens fan fet arribar fins ara! Pels qui no conegueu en Carles, cal dir que normalment amb un sol barret en té prou. :-)

Bé, doncs avui toca el torn a en Carles LLebot, que deu haver acabat de tornar d'Holanda, on va anar al Butterfly Festival a escoltar entre altres Dwight Yoakam, Asleep at the Wheel i Heather Myles. Quina enveja company!

Com podeu veure, és també un dels professors que va molt més enllà dels passos d'un ball, i que s'interessa per aprendre cada dia una mica més sobre música country (i estils germans).

Sense més dilacions, a continuació teniu l'entrevista:

Countrycat. Recordes quan va ser el primer cop que vas veure ballar line dance? On i quan era?
Carles Llebot. Era Octubre de l?any 2000. Feia més de quinze anys que m'agradava la música country i desconeixia que es ballés (excepte els two step que veia en alguna pel·lícula), quan una amiga em va dir que en un centre cívic del meu barri ensenyaven a ballar country. Era el Centre Cívic Les Basses i la professora era l'Anna Balaguer. M'hi vaig apuntar de seguida i al següent trimestre també es va apuntar la Marta, la meva, aleshores, xicota.

C. Recordes quin va ser el primer ball que vas aprendre? Te'n vas sortir o el primer cop va ser horrorós?
C.LL. Va ser l'Elèctric Slide i va ser una mica desastre, la veritat, ja que vaig arribar tard a la primera classe. Entre nerviós que estava perquè aprenia a ballar la música que més m'agradava i també, pel fet d'arribar un pèl tard, no va anar gaire bé. Però, gràcies a la paciència de la pobre Anna, al final vaig aconseguir-ho.

C. Quant temps va passar des de que vas començar a ballar fins que vas ser professor?
C.LL. Professionalment, més o menys, uns 3 anys i mig. Vaig començar el primer trimestre del 2004.

C.. Per què vas voler ser professor?
C.LL. Mai havia pensat en ser-ho. De fet va ser una mica sense voler. Al C.C. Les Basses portàvem quasi dos anys amb l'Anna quan va dir-nos que deixava el centre. Llavors, com que entre els companys de les classes hi havia molt bon ambient vam decidir de continuar veient-nos un cop per setmana i nosaltres, la Marta i jo, els ensenyaríem els balls que apreníem als locals que anàvem.

Vam trobar una aula lliure al Centre Cívic Can Basté, molt lligat al de Les Basses, que ens la cedien gratis a canvi d'alguna actuació en alguna festa del centre. Així vam començar, de manera totalment altruïsta, a donar classes a un grupet d'amics.

Vam durar quasi un any fins que, per diferents motius (embarassos, canvi de feines, etc..) es va acabar el grup. Però, paral·lelament, la professora que va substituir a l'Anna al C.C. Les Basses, la Clara, em va demanar que la substituís en els dos grups que portava, primer i segon, perquè es va fer mal al peu. Vaig pensar en dir-li que no perquè no és el mateix ensenyar a un grup d'amics que portar un taller, però com que no podia deixar-la penjada, i tenia les tardes lliures, vaig acceptar.

C. Recordes el primer ball que vas ensenyar? Com va anar?
C.LL. Doncs, com que era el primer dia del taller de nivell nº1 de Country Line Dance, vaig començar amb l'Elèctric Slide. Crec que va anar prou bé. Al principi tenia molta por i nervis, però després es van passar i va anar tot bé. A l'acabar vaig fer el Sureño. I a segon vaig començar amb el T.N. Rock i després amb el Rock Around The Clock.

C. Actualment fas classe a...
C.LL. Al Centre Cívic Les Basses. Portem, entre la Marta i jo, 3 grups: primer, segon i tercer. Jo em dedico més a primer i segon i ella m'ajuda bastant amb els de tercer.

C. Quin és el ball que més t'agrada?
C.LL. Uff! N'hi ha molts: South Direction, Swinging Doors, Eighty Eight, A Good Day To Run, Take a Breather, Gruene, T-Bone Shuffle,... No acabaria mai!

C. Quin és el darrer ball que has après?
C.LL. El California Boy i el 32 Milles.

C. Què en penses dels darrers balls que van sortint? Trobes que són massa complicats o creus que ho exigeix l'alt nivell de la gent?
C.LL. És cert que l'altíssim nivell que hi ha porta a fer balls llargs, ràpids i complicats, però crec que en fem un gra massa.

Hi ha alguns balls que són tan ràpids que no pots marcar bé els passos i estàs tan pendent de recordar-los que no disfrutes.

Desprès està el tema dels ponts o "bridges", que ara estan tant de moda. Fa dos o tres anys quasi cap ball en tenia i ara és estrany el ball que no en té. A més hi ha balls on els ponts són diferents segons si és paret parell o imparell. Al final haurem de ballar amb la calculadora!

Igual hauríem de parar una miqueta i pensar, també, en la gent que ara comença. Per què no recuperar alguns balls vells? No perquè siguin vells vol dir que no siguin "guapos".

C. Digue'm alguns balls que hagis creat. Quin va ser el primer? I l'últim?
C.LL. De moment, només en tinc tres: 1) Horse's Mane amb la cançó "I´ll be there" de Gail Davies. 2) Montana amb la cançó "I'm in the good shape for the shape I'm in" de Kent Gray. 3) Jealousy amb la cançó "Better hang on a girl" de Dusty Sanchez.

C. La teva cançó preferida?
C.LL. No sé quina dir-te, és que hi ha tantes! A vegades depèn del moment, la situació, l'ambient, etc.

C. El teu cantant o grup preferit?
C.LL. Passa igual que amb la pregunta anterior, hi ha tants! Però et diré uns quants noms: Assleep At The Wheel, George Jones, Emmylou Harris, Johnny Cash, Ricky Calmbach, Justin Trevino, Dwight Yoakam, Merle Haggard, Billy Yates, Kenefick Hard Road, etc, etc, etc.

C. Bàsic o shuffle?
C.LL. Bàsic.

C. Balls de 32 temps o de 64?
C.LL. Bàsicament de 32. Però alguns de 64 no estan pas malament. Crec, que per sobre de si és de 32 o de 64, el que és important és que estigui ben fet, i que la música et porti..

C. Concurs o Marató?
C.LL. Crec que la finalitat de ballar, sigui Country Line Dance o qualsevol altre ball, ha de ser passar-ho bé i disfrutar de la música que t'agrada. Per tant, em decanto més per la marató.

C. Barret o botes?
C.LL. Botes sempre! De fet, no sé ballar sense les botes! El barret depèn més de la situació, de l'ambient, de la calor, etc.

C. Budweiser o Coronita?
C.LL. Budweiser. Però no descarto alguna clara o cervesa de barril, si en tenen.

C. George Strait o Alan Jackson?
C.LL. Tots dos. Però no em quedo només amb ells sinó que hi ha molts més cantants, tant de Country Classic com de New Country, als que parar atenció.

C. Heather Myles o Dolly Parton?
C.LL. Ídem, de diem.

C. Què li diries a algú que tot just acaba de començar a ballar?
C.LL. De fet, el que li dic a molts alumnes : 1) que no es desanimin, que practiquin a casa (si poden, es clar), 2) que no ho deixin, que vagin als locals a ballar i a aprendre nous balls i veure com balla la gent, 3) que es quedin amb el ball i no amb la cançó (que, en teoria, qualsevol ball es pot ballar amb qualsevol cançó); així, si van a ballar i un ball no el saben poden ballar els que ells ja saben,4) i sobretot que disfrutin amb l'ambient i la música, etc, etc, etc, etc.



I fins aquí l'entrevista. Gràcies Carles per la teva col·laboració! I a la Marta per fer de mitjancera! :-)


Finalment, pels que encara no sàpiguen de què va, deixeu-me dir-vos que s'ha iniciat des de Countrycat una ronda d'entrevistes per mail a professors i professores de line dance de Catalunya.

La intenció és que tots aquells que vulguin puguin donar-se a conèixer una mica més al col·lectiu de dansaires catalans, explicant entre altres coses com van iniciar-se al line dance o quins balls els agraden més.

Si sou professors de line dance i no ens hem posat en contacte amb vosaltres, serà per descuit o perquè no tenim el vostre e-mail. Si voleu col·laborar contestant a les preguntes de l'entrevista, només cal que envieu un e-mail a l'adreça countrycat@terra.es i ens posarem en contacte amb vosaltres.


Entrevistes publicades fins el moment:
· 01/06/2005 - Anna Balaguer. [Llegir-la]
· 08/06/2005 - Àngels Pintó. [Llegir-la]
· 15/06/2005 - Francesc Benet. [Llegir-la]
· 22/06/2005 - Neus Lloveras. [Llegir-la]
· 29/06/2005 - Anna Mansilla. [Llegir-la]
· 06/07/2005 - Sergi Boada. [Llegir-la]